Video’s ondertitelen is cruciaal. Een niet-ondertitelde video is een no go voor online! “We merken bij KMO’s, maar ook bij profclubs en politici dat ze steeds meer gebruik maken van video. Maar dat ze hierbij geen of fout gebruik maken van ondertitels. Dat is nefast voor de bereikbaarheid van de video. Daarom geven we graag hieronder enkele tips. Meer dan de helft kijkt trouwens online zonder geluid ”, aldus Philip De Hollogne van PDH Consulting.

Deze tips moet je weten!

👉 Meer dan 80% procent van de video’s op Facebook op de smartphone wordt bekeken zonder geluid? Wil je dus een optimaal bereik, dan voorzie je de video best van ondertiteling! 

👉 Ondertiteling verhoogt zondermeer de kijktijd. Als we door onze sociale media scrollen, bepalen we in enkele seconden of we verder kijken. Een ondertitelde video houdt de aandacht vast en zorgt dat ze niet verder scrollen. Dus dat betekent absoluut voor meer kijktijd. Dat heeft dan weer een positieve invloed op het algoritme. 

👉Het algoritme merkt dat een video langer wordt bekeken en geeft de ondertitelde content voorrang krijgt op de social mediaplatformen zoals Facebook, LinkedIn, Instagram, YouTube en Google. Dus een ondertitelde video pusht je bericht online en zorgt voor meer kijktijd en ook interactie. PS: ondertiteling maakt je video ok vindbaar voor zoekmachines.

👉 Ook de vormgeving is belangrijk. Veel ondertitels hebben een niet aangepast lettertype. Ook hier is het juiste lettertype, uniformiteit en lettergrootte belangrijk! 

👉 Ondertitels goed plaatsen is een nauwkeurige taak die sommige video-editors vermijden omdat ze niet taalvaardig zijn of omdat het best wat tijd kost..  Bij PDH Consulting maken we ook ondertitelde video’s in andere talen zoals het Frans, Duits of elke taal die u wenst. Een video van een minuut is trouwens meestal in een uurtje ondertiteld. Je kan ook automatisch ondertitelen maar dat is niet altijd aangewezen omdat dan sommige nuances verloren gaan.