Pers

Home   →   Pers  →   Maak van Limburg een slimme sportregio

Het Belang van Limburg - 07 Jun. 2018

“Maak van Limburg
een slimme sportregio”

Opinie

Hasselt Limburg, dat is geen geheim, is een omgeving waar topsport uitstekend gedijt. Thibaut Courtois, Simon Mignolet, Pieter Timmers, Tim Wellens, Divock Origi, Elise Mertens presteren op het hoogste niveau. Kim Clijsters en Stefan Everts zijn en waren internationale merknamen in de sport. De Genkse jeugdvoetbalopleiding geniet stevige internationale weerklank.

 

Toch zijn er tekenen dat de hoogconjunctuur voorbij is. Kim Clijsters is voor Limburg a once-in-a- lifetime star en ja, andere profclubs in het voetbal hebben nu ook aandacht voor de jeugdopleiding. Met andere woorden: het huidige Limburgse sportmodel vertoont hier en daar wat slijtage.

Wat is dan de oplossing? Een slim sportbeleid voeren en in dialoog gaan met onze topsporters en hun entourage. Maak een centraal sport kenniscentrum of sportincubator waar sport en innovatie samengaan.

Nu kunnen we nog profiteren van de ervaring, kennis en niet onbelangrijk de internationale netwerken van onze topsporters. Het is nu hoog tijd om te zaaien.
Hoe doe je dat? Verbind praktijkkennis van onze toppers uit de sportwereld met onze dynamische onderwijsinstellingen (UHasselt, PXL en UCCL), doe een kruisbestuiving met onze jonge KMO's en startups en zit aan tafel met de topsporters en hun coaches. Essentieel is dat in deze sportincubator aan kennisontwikkeling wordt gedaan die resulteert in kennisvernieuwing op gebied van techniek, smart services, data-analyse, mental coaching, voeding en materialen en natuurlijk waar ook aan topsportbegeleiding wordt gedaan. Een soort Limburgs huis van de Sport als het ware, waar gewerkt wordt aan de toekomst van de sport met een visie. En die visie is innovatie, kennisontwikkeling en werken over de sporten heen. Ons Limburgs (sport)beleid gaat slim moeten zijn om te blijven wedijveren met de andere regio's.

Maar intussen tikt de tijd verder. Overal in Europa zijn er sportincubatoren die kenniseconomie al met sport linken. In Sittard net over de grens waar ik dinsdag op bezoek was, is er een sportzone topsport waar bedrijven komen aankloppen om deel uit te maken van dat sportnetwerk met innovatie als sleutelwoord.

Conclusie, het is nu tijd voor een sportincubator of een sport innovation center die zorgt voor jobcreatie, kennisontwikkeling en die nieuwe, spannende horizonten verkent. Waarom niet in een nieuw, klein sportcomplex met vijfduizend zitplaatsen aan bijvoorbeeld de Corda-Campus in Hasselt. Maak van onze provincie een slimme sportregio. Maak van onze hoofdstad Hasselt een slimme sportstad.

Philip De Hollogne, ondernemer, ex-sportjournalist, Hasselt

Varia

→  
5 Funfacts over

Opinie

→  
'De (lokale) politiek mist vaak een strategische
visie in het sportbeleid'

Opinie

→  
Limburg mist een
visionaar sportbeleid

← Vorig → Websites Volgend → Buffel Gin
Home Videocontent Branding Websites
Buffel Gin Biografie Auteur Pers Sociale Media Contact
@
  

CONTACT INFO

Submitting Form...

The server encountered an error.

Form received.

  