TRACKING_TAG TRACKING_TAG

Philip De Hollogne schreef in 2017 de educatieve biografie van Thomas Buffel. ‘Thomas Buffel Entourage, Mensen maken het voetbal’
stond twee maanden in de top van zes van meest verkochte boeken van Standaard Boekhandel en de Carrefour.
Verkrijgbaar op aanvraag (info@pdhconsulting.be)

Home   →   Auteur

Thomas Buffel looft Feyenoord TEKST. BOUDEWIJN WARBROEK. FOTO’S. JOHN DE PATER.

“THOMAS BUFFEL. ENTOURAGE. MENSEN MAKEN VOETBAL!”

BOEKRECENSIE

Deel dit artikel met

BIJNA ACHT JAAR LANG STOND THOMAS BUFFEL ONDER CONTRACT
BIJ
FEYENOORD. ONDANKS DE VERVELENDE MANIER WAAROP HIJ WEGGING, TOONT DE BELGISCHE MIDDENVELDER ZICH IN EEN RECENT
VERSCHENEN BIOGRAFIE VOL LOF OVER ONZE CLUB. “
IN DE KUIP SPELEN VOOR HET LEGIOEN. DIE DROOM, DAT INTENSE VERLANGEN, DIE STERKE OPWINDING HEB IK NADIEN NOOIT MEER GEHAD.
DAT WAS ZO EEN STERK GEVOEL.”

 

 

Het is bijna een verademing om het boek over Thomas Buffel te lezen. Na de onlangs gepubliceerde biografieën over Royston Drenthe en Ruben Schaken, zou je kunnen gaan denken dat geen enkele jonge voetballer zijn vak serieus neemt.  Maar Thomas Buffel leefde al van jongs af aan volledig voor zijn sport. Dit maakte hem geliefd bij medespelers en trainers. Bij de boekpresentatie in België mocht Buffel daarom begin december ook kritische ex-ploeggenoten als Pierre van Hooijdonk en Paul Bosvelt verwelkomen. Zij waren van een andere, oudere generatie toen de jonge Belg na de UEFA Cup-winst van 2002 op de plek van de naar AC Milan vertrokken Jon Dahl Tomasson kwam te spelen. Thomas lag direct goed in de groep. Hij had respect voor zijn meer ervaren ploeggenoten, luisterde goed naar hen, en – ook niet onbelangrijk – in het veld liet hij zien over bovengemiddelde voetbalkwaliteiten te beschikken. Buffel had een prima techniek. Hij scoorde gemakkelijk en veel, had een uitstekend gevoel voor timing en was sterk in de combinatie.

 

SUPERLATIEVEN

In het door de Belgische journalist Philip De Hollogne geschreven boek, getiteld “Thomas Buffel. Entourage. Mensen maken voetbal!”, wordt de gehele carrière van Buffel tot nu toe beschreven. Op zijn zestiende, in 1997, verhuist Thomas van het Vlaamse platteland naar Rotterdam. Hij is gescout door Frans Bouwmeester. De jonge Belg heeft meteen in zijn hoofd wat hij wil: “Ik moest en zou slagen bij Feyenoord, daar moest alles voor wijken. Voetballen in De Kuip voor die uitgelaten menigte, voor die fanatieke supporters: dat was mijn doel.” Buffel praat uitsluitend in superlatieven over onze club. “Het was zo spannend.

 

BACARDI-COLA

Het jaar erna, in het seizoen 1998-1999, mag de Vlaming geregeld meetrainen met de latere kampioensploeg van Leo Beenhakker. Buffel beschrijft de unieke sfeer onder Beekhakker, die ‘in een mum van tijd de kleedkamer in vuur en vlam zette.’ Tijdens een groepsuitje staat de trainer oogluikend toe dat Peter van Vossen, Paul Bosvelt en met name Henk Vos zichzelf helemaal volgieten met Bacardi-cola. Na een jaar vol blessureleed wordt Buffel twee jaar uitgeleend aan Excelsior. In 2002 keert hij terug als volwaardig lid van de Feyenoord-selectie. Het wordt een groot succes. Samen met Pierre van Hooijdonk en later Dirk Kuijt vormt hij een veelscorend spitsenkoppel.
Het team met Pierre, Bosvelt, Kees van Wonderen, Shinji Ono, Brett Emerton, Edwin Zoetebier en Bonaventure Kalou noemt hij in het boek ‘wellicht het beste elftal waar ik ooit in speelde.’

 

SPORTMAGIE

De schrijver van de biografie is al net zo lyrisch over Feyenoord als de hoofdpersoon. Zo lezen we: “Thomas Buffel schitterde in een van de mooiste voetbaluitrustingen van Europa. Het rood-witte tenue van Feyenoord met zwarte broek en zwarte kousen straalt nu eenmaal sportmagie uit.” En dan nog één keer Thomas Buffel: “De Kuip, en dan vertel ik geen geheim, betoverde soms. Ik genoot elke minuut van de sfeer van onze twaalfde man.” Ondanks de ervaren liefde, komt er na twee zeer succesvolle seizoenen met ruim dertig doelpunten op een vervelende manier een einde aan Buffels verblijf in Rotterdam. De nieuwe trainer, Ruud Gullit, ziet het niet in hem zitten en lijkt hem zelfs openlijk te kleineren. Buffel komt op de bank terecht. Hij wordt steeds onzekerder, gaat slechter spelen. In januari 2005 tekent hij bij Glasgow Rangers. Het vertrek bij Feyenoord doet hem pijn. Hij spreekt van ‘een harde scheiding’ en ‘een vertrek als een dief in de nacht.’

 

ECHTGENOTE

Thomas Buffel speelt inmiddels al jaren in België. Op dit moment is hij aanvoerder van KRC Genk. Behalve over voetbal, lezen we in het boek ook uitgebreid over de vreselijke ziekte en het dramatische overlijden van Buffels pas 39-jarige echtgenote Stephanie, in januari 2017. Speciaal voor jongere lezers gaan Thomas Buffel en schrijver De Hollogne uitgebreid in op onderwerpen als gezonde voeding, zaakwaarnemers, het voorkomen van blessures en omgaan met de media. Al met al is “Entourage” een veelzijdige uitgave geworden. Het is daarnaast ook een kleurrijk en fraai uitgevoerd boek, dat bovendien goed en toegankelijk is geschreven. Ongeveer zestig pagina’s gaan over Feyenoord. Alleen dat al, maakt het de moeite waard.

Home Videocontent Branding Buffel Gin
Biografie Auteur Pers Sociale Media Contact
 @   

BV

  

CONTACT INFO

Submitting Form...

The server encountered an error.

Form received.

  